Látnivalók

  Látnivalók

Szent Mária Magdolna római katolikus templom

Tardos, Templom tér 16.

Barokk stílusú

A templom 1771-1775 között épült, a korábbi épület felhasználásával, Mária Terézia építtetette. Az építész Schaden Lenárd esztergomi kőművesmester volt. A 155 m2 alapterületű paraszt-barokk stílusú templom a 200 év alatt többszöri felújítást megélt. Az 1970-es években külsőleg teljesen fel kellett újítani és 1972-ben a 200 éves plébánia helyett egy újat kellett építeni.

Fekete Lajos Emlékház
– Szlovák Tájház

Tardos, Templom tér

Telefon: +36 34 707-913

A kerítés tövében elhelyezett tardosi vörös márvány kőtömböt a szlovákok betelepítésének 280. évfordulójának emlékére állították. Az épület eredetileg Fekete Lajos Kossuth-díjas történész, levéltáros, turkológus, paleográfus, egyetemi tanár szülőháza volt.
Az Emlékházat felújították, így alkalmas lett kisebb csoportok fogadására és ismeretterjesztő foglalkozások megtartására.

Rádió Múzeum

Tardos, Rákóczi Ferenc utca 8.

Telefon: +36 30 234 6840

Tardoson 2001 óta várja a látogatókat Tarnóczy András, aki családi házában rendezte be Rádió Múzeumát. Jelenleg 130 darab működőképes, eredeti állapotára felújított, illetve restaurált berendezéssel rendelkezik, amely 24 évnyi gyűjtőmunka eredménye. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményben az 1920-as évektől – a tranzisztoros és félvezetős rádiók kivételével –az 1970-es évekig bezárólag találhatók magyar és külföldi gyártású készülékek egyaránt.

Vörös mészkő bánya

Tardos, süttői elágazás megállótól 3 km-re

Vörösmárvány-bányaként is emlegetik

Igaz, hogy vörös márványnak nevezik, de nem márványról, hanem vörös mészkőről van szó, amely kiváló fényezhetősége miatt kapta a „márvány” elnevezést.
A kőzet színe – amelyet a benne lévő vasoxidnak, a hematitnak köszönhet – mellett jellemzője, hogy gyakoriak benne az ősmaradványok, elsősorban az ammoniták.
A bánya magánterület, ahová tilos a belépés. Bizonyos alkalmakkor lehetőség van vezetéssel belépni a területre.

Kéktúra útvonal

Keresztezi a községet (Gerecse 50’)

Napjainkban aligha akad olyan természetjáró, aki ne hallott volna a legendás kéktúráról.

Hazánk leghíresebb túraútvonalai páratlan lehetőségeket tartogatnak a felfedezőkedvű vándoroknak, a kiránduló családoknak és bárkinek, aki szereti a természetet és a túrázást. Hogy kinek és miről szól a kéktúrázás, azt mindenki maga dönti el, de vitathatatlan, hogy a megtett kilométerek közben olyan élményekre tehetünk szert, amelyek átformálnak bennünket, nyitottabbá tesznek a természetre, gazdagítják látásmódunkat.

Siklóernyős starthely

Tardos, Gorba-tető – 47.65328, 18.43566

Szintkülönbség: 78-113m

A starthely megközelítése a leszállóból gyalog a hegy keleti oldalában lévő ösvényen, vagy a közúton a Tardosbánya és Agostyán közötti nyeregig onnan ösvényen dél felől a starthelyre.
Nagyon szép hely, csupa leszállóval. A starthelyet kitisztították, mert jól látszik a tisztás.
Kirándulni is érdemes arra. Autóparkoló a leszálló és a starthely között félúton.

Malomvölgyi-tó és tanösvény

Tardos – 47.672803, 18.438458

Gyönyörű kirándulóhely és istenifinom hekk

Tardos község mellett, a Gerecse hegység ölelésében található a Malomvölgyi-tó, ami egy kiépített horgászhely, de környéke sokak által kedvelt kirándulópont. A tó körül található a Malomvölgy tanösvény, aminek útvonala a tó felé indul meg, de nem kell megkerülni a tavat, körülbelül félúton a hegy irányába kell indulni, felfele. Az első tájékoztató tábla a tanösvény elején van kihelyezve, amin fel vannak tüntetve a különböző állomások. 

Lombkorona tanösvény

Tardostól 5 km-re Süttő felé

Tanösvény a fák lombkoronája között

Süttő és Tardos községek határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén építették a lombkorona-ösvényt. A kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett.
A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől

Serédi-kastély

A Kéktúra útvonalán 5 km-re a településtől

Gyönyörű épület Gerecse erdőinek rejtekében

A Kéktúrán járva, a Nagy-Gerecse északi lábánál egy kerítés mögötti tisztáson tornyos, kúriaszerű épület látványán akad meg a szemünk.
A kastélyt Serédi Jusztinián bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek építtette 1935-ben, azóta is az ő nevét viseli.
A Gerecsének ez a környéke évszázadokon át érseki birtok volt, a háborítatlan erdőrész jó helyet biztosított a pihenéshez, elvonuláshoz, átszellemüléshez.

Agostyáni Arborétum

Tardostól 5 km-re

A Gerecse Tájvédelmi körzet gyöngyszeme

A hegység egyik páratlan szépségű völgyében a Bocsájtó-völgyben, Tatától néhány kilométerre, Budapesttől alig egy órára található. Az arborétum 30,5 hektáron mutatja be fás szárú növényeit. A kertet az év bármely időszakában érdemes felkeresni, hiszen növényritkaságaival egyedülálló esztétikai élményt nyújt minden évszakban. A völgy hatásának köszönhetően, az arborétum a legnagyobb nyári kánikulában is kellemes, hűvös klímájú.